Startsida Nyheter Kennel Uppfödning Hundar Blogg Galleri Länkar
 

Meny

» Om mig
» Köpa valp

Köpa valp

Jag är ofta på iväg, lägger mej tidigt eller har familj/vänner omkring mej och vill först ha så mycket kontakt över mail som möjligt. Då kan jag sätta mej vid datorn när jag har gott om tid, och det ger mej en chans att i lugn och ro kunna formulera mina svar. Naturligtvis svarar jag i telefonen också (om jag har den med och om jag hör den) men då får man vara beredd på att jag inte alltid har tid att prata just då, utan kan hänvisa till mailen eller en annan tidpunkt.

Vill man veta mer om rasen Australian Shepherd är man välkommen att kontakta mej för information. Jag svarar gärna på frågor och om det passar är man välkommen hem till oss för att träffa mej och mina hundar.

Samma sak om man är intresserad av en aussievalp och undrar om en av mina valpar kan passa. Skriv då så utförligt som möjligt om dej själv och dina förutsättningar, vad du har för hunderfarenhet sedan tidigare, hur din vardag ser ut med arbete, hundpassning osv. Berätta också vad du har för mål och förväntningar på en valp.

Är man insatt i rasen och intresserad av en viss planerad kombination vill jag gärna veta varför och vad man ser i avelshundarna som gör att man kan tänka dej en valp efter just dom.

Jag har ingen ”kö-lista” till mina kullar, utan placerar ut valparna efter dom intresserade som finns när kullen är född, men naturligtvis är det en fördel om man har visat intresse tidigt. Finns det möjlighet får man naturligtvis träffa föräldrarna till den kull man är intresserad av. Jag försöker alltid se till att ett valpköp har så bra förutsättningar som möjligt att bli lyckat, både ur valpens, köparens och min synpunkt. Det betyder inte att man inte får köpa en om man bor i lägenhet, har barn, arbetar heltid osv, utan varje köpare har specifika lösningar på det mesta eller inte. Det här får man diskutera sej fram till.

Om man är intresserad av en valp och har varit i kontakt med mej tidigare håller man utkik på hemsidan och skickar ett nytt mail när man ser att kullen är född och bekräftar att man fortfarande är intresserad (eller ett nytt mail om man nyss har hittat min hemsida). När valparna är ca 2 – 3 veckor brukar jag ha tillräckligt koll för att kunna säga om det finns en valp tillgänglig och i sådana fall vilket kön. Men troligtvis inte vilken individ. Efter att valparna har blivit 3-4 veckor går det bra att komma på besök och fortsätta diskussionen, men kanske vet jag inte förens valparna är runt 7 veckor vilken individ jag kan erbjuda. Det beror på hur individerna utvecklas, om jag ska spara någon själv och har svårt att välja, eller förutsättningarna för övriga valspekulanter. Nån kanske vill ha en rejäl tuff valp att använda till ko-vallning eller nån vill ha en lite mjukare, vilket jag naturligtvis inte kan gissa mej till när valparna är två dagar ;)

Valparna säljs enbart till ”arbetande” hem som kan erbjuda vallning/bruks/tjänstehund – alltså arbete där hunden kan använda sin utpräglade lust och kapacitet till självständighet, gärna i kombination med annan träning som lydnad, agility osv. Tävling är inte nödvändigt för hundens välbefinnande men naturligtvis roligt :).

Ibland brukar jag få frågan: ”Måste jag gå en valp-kurs?”. Jag brukar då säga att ”om jag trodde att du behövde det skulle du inte få köpa en valp”. Gå gärna en av andra anledningar, tex miljöträning, komma in i en ny klubb, få kontakter med människor med hund i samma ålder osv, men den grundkunskap om hund och hundträning man lär ut på en valpkurs, förväntar jag mej att man har om man vill köpa en brukshund med mycket motor och egen vilja ;)

Av en köpare förväntar jag mej att valpen blir röntgad (1-1,5 år) och ögonlyst (ca 3 år), att man gör ett MH (jag brukar försöka få ihop ett MH till hela kullen) och gärna ett MT. Jag vill också ha fortsatt kontakt genom mail, besök osv. Jag vill också gärna att man är med på våra årliga kennelträffar om man har tillfälle.

För att kunna ”utvärdera” en kull är kontakten med valpköparna viktiga!

En aussievalp från Fätorpet's Kennel:

  • Är alltid registrerad i SKK
  • Veterinärbesiktad inom 7 dagar
  • ID-märkt
  • Vaccinerad
  • Får med sej mat av samma slag som den har ätit tidigare
  • Kostar i dagsläget (år 2016) 14.000 kr varav handpenning om 1500 kr betalas ”när vi är överens om köp av en viss individ”.
Vill man ha ett pass till valpen får man betala den avgift som veterinären tar för utfärdandet.

Valparna kan levereras tidigast vid 8 veckors ålder. Finns särskilda skäl kan vi eventuellt ha en valp kvar längre men då vill vi att köpet om möjligt görs upp när valpen är 8 veckor (eller tidigare).

Som köpare kan man förvänta sej att vi alltid ställer upp med att svara på frågor, hundpassning, ev omplacering (saker kan ju hända som man inte har räknat med) mm. i den mån vi har möjlighet.

Varje år brukar vi anordna en två-tre-dagars kennelträff med olika tränings-teman eller ett MH om vi har unghundar i rätt ålder. Ibland ordnar vi också vallningsträffar på olika ställen förutom kennelträffen. Bor man i närheten av oss tycker jag det är jättekul att kunna träna ihop nån gång eller kanske bara träffas över en fika. Bor man längre bort är man välkommen ”om man har vägarna förbi” och ibland händer det att vi är ute också åker och vill komma på besök.

© Nina Mellfors | Layout: jareback.com | 073-8137049 | Glofshult Västerhagen, Vikbolandet | Idag: Totalt: